Nagy a baj Kőbányán? A városvezetés eldugta az éves biztonsági beszámolót
2018. március 31. írta: Somlyódy Csaba

Nagy a baj Kőbányán? A városvezetés eldugta az éves biztonsági beszámolót

Választás előtt a pökhendi és lenéző kőbányai vezetés nem akarta hagyni tényekkel megzavarni az emberek fejét. Mesésen megvédte itt is őket az igazságtól. Tehát - hol volt, hol nem volt, az éves rendőrkapitányi beszámoló. Egyszer még úgy volt, hogy tárgyalja a testület, aztán úgy lett, hogy nem tárgyalta, de még meg sem lehetett részletesebben ismerni. Nem nehéz rájönni, hogy miért: nyilvánvalóan cáfolta volna a „Kőbánya = problémamentes kerület” képet…

(Kép forrás: Slejm facebook élő közvetítés videó)

„Soha ilyen…” – rendre ezzel a fordulattal kezdik már időtlen idők óta a regnáló kőbányai fideszes városvezetők (na meg a Párt régi-új országgyűlési képviselőjelöltje) aktuális hozsannájukat, amikor Kőbánya parádés, egyébként megkérdőjelezhető, fejlődésének részleteit emlegetik.

Nyilván nem szép dolog a plagizálás, de ha a „nemzet golyóstolla” pár éve megtehette, akkor talán nekem is szabad, így ezt a mondatkezdést alkalmazom én is.

Szóval: soha ilyen galádság még nem esett meg a kőbányai képviselő-testület 1990 óta íródó történetében, mint amit a legutóbbi tanácskozáson a jobboldali többség elkövetett. Az előzetesen a napirendek közé sorolták a kőbányai rendőrkapitányság 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolóját, amit aztán meglepetésre levettek; sőt azzal a lendülettel a kobanya.hu nyilvános weboldalról is eltüntették.

Soha ilyen nem volt még: az aktuális kapitányi beszámoló maximum akkor maradt el, ha a kapitány hivatalos elfoglaltságára tekintettel előre kimentette magát. És soha olyan nem volt még, hogy egy nyilvánosan elérhetővé tett dokumentumot villámgyorsan levegyenek.

Olyannyira szokatlan tett volt ez a többség részéről, hogy – figyelve őt – még a kapitány is csak döbbent arckifejezéssel vette tudomásul az akaratot. Látszott, hogy ezt az akciót előre vele nem egyeztették.

Na de mi indokolhatta ezt a soha nem volt tettet? A válasz pofonegyszerű: feltehetően olyan adatok szerepeltek benne, ami rém kellemetlen lehetett (volna) a városvezetés számára és rém kellemetlen lett volna, ha ez nyilvánosságra is kerül. A tényszerű statisztikai adatok lehet, hogy alátámasztották volna azt, amiről én – ugyancsak a tényekre alapozva – többször is szóltam: nevezetesen, hogy Kőbánya -sajnos - változatlanul inkább balhés kerület! A balhésságot meg az egyes bűncselekményi kategóriákban bekövetkező kedvezőtlen irányú változások mutathatják. Például, hogy "észrevehetően" nő az erőszakos betörések, utcai rablások és/vagy az autófeltörések, -lopások és/vagy a kábítószerrel való visszaélések száma!

Azaz: az adatok – képletesen szólva – érdemben zúzták volná porrá azt a biztonságosságról „felfestett” kőbányai álomvilágot, amit a vezetők valóságosnak próbálnak feltüntetni az általuk uralt helyi médiacsatornákon és a válogatott közönség előtt megtartott felszólalásaikon keresztül. Mert nagyon nem akarják tudomásul venni, hogy ez nem csak rendőrségi kérdés. Ez tényleges (tervezett) fejlesztési feladat és kérdés is.

A kapitány feltehetően az előző évekhez hasonlóan korrektül megmutatta volna a valóságot. Korábban sem titkolta, hogy melyek azok a területek, ahol nem tudtak érdemben eredményesek lenni. Éppen ő mondta ki tavaly, hogy még mindig „balhés” a kerület.

Ők erőn felül teljesítenek, de rájuk zúdul – talán „tolják is” -  más kerületekből a szenny. Pl. a Hős utca, ahol az igazoltatások eredményeiről „kikerülő hírek” arról szólnak, hogy a Hős utcai két inkriminált épületet naponta több száz nem odavalósi keresi fel. Miért? Mert fél Pest drogért oda jár. Mindezt bizonyítja az a vádemelési szakaszba jutott, felderített ügy is, amikor bűnszervezetben elkövetett droggal való visszaélés bűncselekmény miatt huszonvalahány Hős utcai lakost vádolt meg az ügyészség.

Persze nem minden Hős utcai drogdíler, na de ez fínoman szólva az országos  és a budapesti átlagot meghaladja szerintem. És a kapitány önmagában csak szélmalomharcot tud folytatni ez ellen. Ehhez még jönnek olyan kötelezőségek is, mikor a „központi rendőrség” elvonja az embereit a Kozma utcai börtönben előzetesben lévő "úriemberek" tárgyalásra kísérésére, amikor így sincs elég embere. Csoda, hogy egyáltalán még ilyen közbiztonság van, köszönhetően a kapitánynak és embereinek a megfeszített munkáért.

A helyi fideszes vezetés lépése a beszámoló eldugásával árulkodó: a tényekkel nem akarták megzavarni azoknak a választópolgároknak a fejét, akiknek esetleg az a borzalmas szokásuk, hogy szívesen bújják az internet mélyére eldugott „papírokat”. Mert mi lett volna, ha esetleg ezek a fura alakok szembesülnek a tényekkel, és ezt esetleg akár tova is terjesztik?

Még a végén nevetségessé válnak ők a „soha ilyen…” kezdetű lózungjaikkal együtt…

TÉNY+

A témával foglalkozó írásaim:

Balhés kerület
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/balhes-kerulet

Bankrabló a szomszédunk?
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/bankrablo-a-szomszedunk

Már egy éve szóltak Kőbánya polgármesterének, hogy baj lesz drogügyben
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/mar-egy-eve-szoltak-kobanya-polgarmesterenek-hogy-baj-lesz-drogugyben

Kőbányára tolták a drogosokat, akik itt „otthonra leltek”
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/kobanyara-toltak-a-drogosokat-akik-itt-otthonra-leltek

Kőbányai droghelyzet: itt az ideje felvenni a kesztyűt!
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/kobanyai-droghelyzet-itt-az-ideje-felvenni-a-kesztyut

Fájdalmas pofon volt a Hős utcai botrány
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/fajdalmas-pofon-volt-a-hos-utcai-botrany

Hős utcai öt méter: az örökkévalóság távja
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/hos-utcai-ot-meter-az-orokkevalosag-tavja

Számoljuk fel a kőbányai drogzugokat!
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/szamoljuk-fel-a-kobanyai-drogzugokat

süti beállítások módosítása