Kőbányai focijövő: TEK FC – Felcsút meccs az NB I-ben?
2018. május 14. írta: Somlyódy Csaba

Kőbányai focijövő: TEK FC – Felcsút meccs az NB I-ben?

A kis kőbányai focitörténelem váratlan fordulatot vehet: ha minden kedvezően alakul, néhány éven belül újra kerületi labdarúgócsapat ostromolhatja az első osztály csúcsát. A "kezdet jó": a Hős utca lehet az új csapat új otthona.

Kép: illusztráció a tervezett sportkomplexumról (forrás: Népszava online)

Egy hónap híján egy éve azon lamentáltam (azért annyira nem vérkomolyan) a weblapomon, hogy vajon miért nincs Kőbányának egy rendes és normális – lehetőleg első osztályú – focicsapata és stadionja, ha már minden valamirevaló fideszes pártembernek van ilyen játékszere és játékdoboza. Felvázoltam a lehetőségeket is: vagy a néhai Törekvés-pályán vagy egy teljesen új helyen felhúzott stadionban játszhatna ez a csapat.

Valaki megfogadta ezt a „tanácsomat” is, hiszen minden az általam elképzelt terv szerint alakul! (Az „igaziak” között említeném a Kerepesi úti rendelő felújítását például, ami viszont kivitelezését tekintve vérlázítóra "sikerült".)

Mivel Kőbányán üres telek nem sok van, így jobb híján üressé kellett tenni egyet! A nagy tereprendezésben a kiszemelt hely pedig az erősen lerobbant állapotú, szanálásra ítélt Hős utcai tömb lett.

Nosza, az a valaki, aki megfogadta a „tanácsomat”, ki is bulizott a magyar labdarúgásba reménytelenül szerelmes Orbán Viktornál 2,1 milliárdot – na jó, hirtelen csúnya lett volna, ha a tavaly december végi kormányhatározatban „kőbányai stadionépítés” címkével ellátva adnak oda a kerületnek ennyi pénzt, így inkább „a Hős utca 15/A–B szám alatti ingatlan helyzetének rendezése” pántlikát kapta.

De nagyon előrelátó volt a megfogalmazó, a „helyzetrendezést” ugyanis tágan lehet értelmezni: abba az elbontás és esetleg új szociális bérlakások építése, de a sportpálya vagy stadion megépítése egyaránt beleérhető.

Aztán mostanában az is kiderült, hogy a kőbányai újkori focitörténelem alakításának kezdeményezője igen jó eséllyel a kormányfő állami védőrsége, a Hős utcában székelő TEK volt: ez a szervezet akar sporttelepet létesítni a gettó helyén, és nyilván hamarosan megalakul a legújabb kerületi focicsapat, a TEK FC is, hogy a BLSZ IV. osztályból indulva eljusson az NB I-be… (Mindenesetre néhány hete egy, az omladozó házak között kialakított alkalmi pályán már futballoztak egy jót az összeverbuvált csapatok – igaz, nem azzal a céllal, hogy szemléltessék, miként is nézne ki egy „sportosított” Hős utca… De az alakuló TEK FC vezetésének biztosan elnyerte a tetszését a bemutató.)

Azért majd szeretnék egy tiszteletjegyet az új Hős utcai stadionba az NB I-es TEK FC – Felcsút mérkőzésre, mert hát egy ötletadóról illik nem megfeledkezni…

TÉNY+

Futballcsapatot és stadiont Kőbányára! (Somlyódy Csaba)
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/futballcsapatot-es-stadiont-kobanyara

Hatszáz ember megy, sportpálya jön (Népszava)
http://nepszava.hu/cikk/1158063-hatszaz-ember-megy-sportpalya-jon

Hős utca: gettóból sportkomplexum (Népszava)
http://nepszava.hu/cikk/1159582/

süti beállítások módosítása