Új kőbányai fizetésletörő szomszédok
2018. november 14. írta: Somlyódy Csaba

Új kőbányai fizetésletörő szomszédok

Ugyan hivatalosan nekünk, magyaroknak most utálni kell az ukránokat, de azért szívesen látjuk őket, ha itt akarnak dolgozni. Így aztán Kőbányán is egyre több vendégmunkás van. Jelenlétüket megkönnyíti, hogy sok a felszabaduló, lepukkant ingatlan. Mivel lassan a Kőbányán élők egyharmada nem kőbányai, és nincs is ide bejelentve, itt lenne az ideje tervezetten felkészülni a népmozgás kontrolljára. De ezt egy halom aktakukacnak, akik a „nagy fejlesztők” szerepében pózolnak,   felesleges felvetni. Ahhoz az emberekre figyelő, hozzáértő városvezetőnek kell lenni, hogy megértse valaki: most állítják meg a magyar munkavállalók fizetésemelési törekvéseit az üzleti szférában. És Kőbánya a letörők és a normális fizetésre számító magyar munkavállalók közös lakhelye.

Kép: illusztráció   Forrás: Pixabay

Emlékszik még valaki Lázár János egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi egyszeres miniszterelnöki és kétszeres kormánybiztos migránsriogató bécsi performanszára? Lehetetlen elfelejteni… És arra emlékszik valaki, hogy mi volt erre a Die Tageszeitung német lap reakciója? Az újságíró azt javasolta Lázárnak, hogy a bécsi 10. kerület helyett érdemes lenne Budapest X. kerületébe, Kőbányára ellátogatnia, ahol egyfelől jól láthatók a magyar kormány szociális ridegségének jelei, másfelől ebben a városrészben is magas a külföldiek aránya: népes kínai közösség él itt békében együtt a magyarokkal, és a bevándorlás nem problémát jelent, hanem sokkal inkább segítséget nyújt a szegénység elleni küzdelemben.

Mindez csak azért jutott eszembe, mert jó lenne előre látni, hogy meddig tart még a kerület szociális leépülése és mikor éri el a lakosságszám-arány azt a határt, amikor már többen lesznek a nem magyar állampolgár külföldiek itt, mint a tényleges magyar állampolgárságú magyar szülöttek. Számítások szerint már ott tartunk, hogy nagyjából egyharmada a kőbányaiaknak ismeretlen/idegen. De a hétköznapi tapasztalat is vastagon alátámasztja a számítást: néhány forgalmas helyi üzletben egyre többen vannak az ukránul beszélő, a magyar szavakat hébe-hóba kinyögő vendégmunkások.

Még mielőtt félreértene valaki: nem „migránsozok”, nem uszítok ellenük – hiszen miért is ne dolgozhatnának itt –, csak a tényeket közlöm. Ráadásul a jelenlétüket is meglehetősen nehéz hivatalosan megmagyarázni. A kormányzati álláspont szerint ugyanis a bitang ukránokat utálni kell, mert elnyomják a kárpátaljai magyarokat, ellenben azért a kárpátaljai magyarok mellett a derék ukránokat is szívesen látjuk dolgozni, hiszen már a képzett, illetve magasan kvalifikált szakemberek inkább a Lajtán túl keresik meg a kenyérre való fizetést. És feltehetően Kőbányára is azért érkeztek, mert itt, helyben vagy valamely más kerületben nincs más alkalmas magyar munkaerő. Vagy inkább ők olcsóbbak?

Azt nem tudom, hogy a Szerhijek és Ihorok hol laknak, de jó eséllyel bárkinek lehetnek a szomszédjai. Egy nem olyan rég megjelent elemzés szerint ugyanis a fővárosi kerületek közül Kőbányán lehet a leggyorsabban eladni a paneleket, azaz annyira lementek itt az ingatlanárak, hogy a kedves ukrán barátaink „fillérekért” vehetnek meg garzonokat, vagy egy élelmes magyar-magyar ingatlan-adásvétel után az új magyar tulajdonos fillérekért akár ki is adhatja nekik bérbe.

Az, hogy a tulajdonosok szabadulnak az ingatlanoktól azt is jelzi, hogy talán mégsem olyan vonzó hely jelenleg Kőbánya, mint amilyennek láttatják a tisztelt vezetőink, hiszen, ha a tulajdonos maradni akarna, akkor minden bizonnyal áldozna rá. Ez a „lábbal szavazás” a legnagyobb kritika, amit egy városvezető és csapata megkaphat…

TÉNY+

Jönnek az ukrán vendégmunkások, az ottani fizetés háromszorosáért csábítják őket Magyarországra
https://orszagszerte.atlatszo.hu/jonnek-az-ukran-vendegmunkasok/
Idézetek a cikkből:
-  „Amennyiért magyar dolgozó nincsen, annyiért az ukrán bizonyít”
-  "Míg Ukrajnában 50-60 ezer forintnak megfelelő hrivnyát vihetnek haza – a túlórákkal együtt –, addig Magyarországon a havi 180-190 ezer forintos kereset, az ingyenes munkásszállás, valamint a havi egy fizetett hazautazás ígérete különösen kecsegtető. Ilyen körülmények között az ukrán vendégmunkások fluktuációjával szinte nem is kell számolni."
-  "A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy nem a magyar kormány által beharangozott kárpátaljai magyarok jönnek hozzánk dolgozni."
-  "Ezeknek az embereknek az esetében munkaerő-lecserélésről lehet szó, ami háttérbe szorítja a magyar munkavállalót a külhonival szemben – erre az egyik helyi nagyvállalat HR-es munkatársa hívta fel az Átlátszó Országszerte figyelmét."

süti beállítások módosítása