Kőbányai káosz: háborítatlanul gyűjtögethetnek zavarodottak lomhegyeket
2018. november 26. írta: Somlyódy Csaba

Kőbányai káosz: háborítatlanul gyűjtögethetnek zavarodottak lomhegyeket

Megint, sokadjára, a jog mögé bújt a kőbányai vezetés. Megelégedtek felszólítás kiküldésével és azt hitték, hogy ettől valaki berezel és eltünteti a Heves utcában felhalmozott lomját. Aztán a lom leégett, s kis híján a fél utca is. Szerencsére nem halt meg senki. Miközben a hajléktalanokból közellenség lett, a közveszélyes gyűjtögetők ellen fellépni nem lehet. És nem is nagyon akarnak.

Kép: illusztráció   Forrás: Pixabay

A rendetlenség rendetlenléget szül. Ha hagyjuk, hogy a környezetünkben bármely okból eluralkodjon a rendetlenség, a káosz, az vonzza azokat, akik úgy érzik, ők is megtehetik ezt. Innen már csak egy lépés a törvények sanda be nem tartása vagy kijátszása, különösen, ha ezt a joghézagok is lehetővé teszik. Bámulatos, ahogy a kőbányai fideszes városvezetés politikai értelemben szabadságharcot vív a szabadelvűséggel, ugyanakkor hazug módon megengedő a biztonságunkat veszélyeztetőkkel szemben.

Kőbányán, a Heves utcában is él egy - a helyiek szerint -  "agyilag elborult", úgynevezett gyűjtögető. Biztos ismerik, az, aki a törött bilifültől kezdve a vas ágykereten át a kidobott tyúkbélig mindent összeszed, majd ezeket felhalmozza otthona udvarán vagy a lakásán – bármelyikünk szomszédja lehet ez típusú ember. Amolyan - ahogy nekem mondták - "jámbor idiótának" tűnnek. A minap pont a nevezett utcában az egyik ilyen jómadár hegesztés közben felrobbantott néhány összekukázott gázpalackot. Repkedtek a repeszek, robbantak a palackok, égtek az udvaron nem kis területen felhalmozott szemetek.

Ki is jöttek a tűzoltók, mivel a legmagasabb fokú riasztás volt. (Mint később kiderült, jogosan.) A delikvens udvarán 14 PB-gázpalackot, acetiléntartályt, meg ki tudja mit – de a katasztrófavédők szerint nagyon éghető veszélyes hulladékot – halmozott fel. És ez mind-mind égett. Három kerület hat tűzoltókocsija vett részt az oltásban az utca komplett rendőri lezárása mellett. Az oltást vezető tűzoltótiszt szerint csak a jó Isten mentette meg a fél utcát (páros oldal) a teljes leégéstől, mivel aznap épp nem fújt arra a szél. Ha lett volna, leég.

A guberáló szomszédjában egy ötgyermekes család él. „Szerencsére” a szél ellenkezőleg fújt, így „csak” a család garázsa lett oda a tűz miatt. A tüzet négy óra alatt lehetett megfékezni hat tűzoltófecskendővel, az ebből kizúduló víz szétáztatta a szomszédokat is (mert szélcsend volt), mire az izzó szemét kialudt.

Kőbánya ezen részén jellemzően nagyobb méretűek a telkek – egy ilyet borított el kényszeresen gyűjtögetett lomjaival ez a - a helyiek szerint - "félnótás", ezen, mint a világháború lövészgödreiben, lapjával nem, csak élével lehetett a bejárati ajtótól közlekedni. Nyílván normális ember nem hoz ilyet létre. Csak…

Kőbányán egyre több bejelentés érkezik ilyen - ahogy a bejelentők nem kímélve őket megnevezik - "elmeháborodottakról", akik amúgy olyanok, mintha normálisak lennének. Jó szándékúak, élet- és közbiztonságot nem veszélyeztetnek; mert ugye csak gyűjtögetnek minden vackot, egyébként tök normálisnak néznek ki. De csak addig, amíg egyikük fel nem robbantja az első gázpalackot – mint történt most. De ez sem elég! Felrobbantotta, ám még most is ugyanott él, gyógykezelés nélkül.

Képviselőként bemehettem az udvarába, beszélhettem az oltást végző, nagyon szakszerű katasztrófavédőkkel. Kérdésemre elmondták, a telek magántulajdonú, bár nem a robbantgatóé, de amit ő a telken felhalmozott, az az övé, és ezért azt csinál, amit akar. Illetve még lopta az áramot, de sem a rendőrségre, sem a katasztrófavédelemre ez nem tartozik. Továbbá több veszélyes anyagot is tárol, de ezt nem távolítják el, mivel a katasztrófavédelem feladata csak a tűz megszüntetése, a rendőrség pedig magánterületre nem mehet, csak feljelentés esetén.

Így aztán semmi meglepő nincs abban, hogy ebben a törvényekkel körülbástyázott országban és helyi rendeletekkel bőven ellátott kerületben hivatalból ezek után nem indul semmilyen eljárás. Önkormányzati képviselőként megkérdeztem, és azt a választ kaptam, hogy idén június óta több bejelentés is érkezett ennek a Heves utcai illegális szemétlerakónak az ügyében, és több írásbeli felszólítás is érkezett a delikvenshez „a tevékenység beszüntetésére és a szemét eltávolítására”, de ennek nem tett eleget.

A kényes ügyekben – amelyeknél nem lehet mosolyogva a kamerába bámulni – rendre ez a kőbányai önkormányzati módi: „mi megtettünk mindent, lakosságpártiak is vagyunk, de ha nem tesz eleget a felszólításnak, mi tehetetlenek vagyunk”.

A fenébe is! Egy "normaszegő" miatt majdnem oda lett a fél Heves utca! A drága polgármester úr kijöhetett volna terepszemlére. Megtette? Nem! Na ja, mennyivel kedvesebb dolog muskátlikat átadni az elégedett honpolgároknak! Valamelyik alpolgármester is körbe nézhetett volna. Á, egyik sem volt ott! Inkább biztos valamely migránsos vagy Brüsszel-ellenes Fidesz-lózungot posztolgatták a közösségi médiában… Pedig elkélt volna egy-egy megnyugtató városvezetői mondat a lincshangulat közepette. Magam próbáltam csitítani ezt, amennyire csak lehetett.

Az eset után a lakók – pártállástól függetlenül – elmentek a rendőrségre feljelentést tenni. Közben beszéltem a helyi rendőrkapitánnyal, aki szintén ezt tanácsolta, mondván ők hivatalból, automatikusan nem tesznek feljelentést. Ejha! De, ha ugyanitt egy autós már 35 km/h-val megy, már hivatalból eljárnak vele szemben!

Nem is tudom milyen nyomdafestéket elbíró szót írhatnék, elnézést!

És ezzel nem a rendőrség vagy a katasztrófavédelem helyi embereit akarom minősíteni, hiszen naponta látom, hogy ők többet tennének, jobbak lehetnének, ha hagynák. De a jogszabályok, amit nem ők hoznak, kötik őket. Na, megint fejétől bűzlik a hal. Rendőrök kergetnek hajléktalant, tűzoltó visz szemetet, de a Hortobágyi út mentén sincs – a több éve jelzett szeméthegyek ellenére – semmi megoldás. Röhög a tulaj rajtunk, becsületes, törvénytisztelő embereken.

Vajon a máskor, más ügyekben oly’ lelkes helyi vezetés most miért nem rohan országunk nagyjaihoz, hogy segítsenek egy új jogszabállyal? Kit is véd a Fidesz?


TÉNY+

2018.04.22
Ki tesz rendet kőbányai fejekben?
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/ki-tesz-rendet-kobanyai-fejekben
Ha létezik pártsemleges közügy, akkor az a közterületi szemetelés visszaszorítása.

2018.04.15
Kérje a főpolgármester segítségét!
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/kerje-a-fopolgarmester-segitseget
A kis szemét vonzza a nagy szemetet, ez a köztisztasági alapelv. Mostanában egyre több kis szemetet látok Kőbányán, jó lenne megakadályozni az illetékeseknek, hogy ezek egyre nagyobb kupacokká váljanak.

2017.05.07
Szemétügyi szabadrablás
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/szemetugyi-szabadrablas
Létezik megoldás az egyre inkább káoszba forduló helyi, budapesti és országos szemétproblémára. Ennek első lépése a legfontosabb. Mert különben a kőbányaiak által is befizetett pénzek elveszítik közpénz jellegüket.
A sort lehetne folytatni, de a megoldásról senki sem beszélt, csak a másikra mutogatott. Pedig, például az Új Kőbánya program meghirdetésekor a helyi Fidesz azt ígérte, hogyha „egyszínű” lesz a kerület meg a kormány, akkor minden, például a hulladékgazdálkodás is megoldódik. Na, e helyett a környezetvédelem ügye 2010 után miniszteriről helyettes-államtitkári szintre csúszott le – és ez azért jelzi az értékét.

2017.04.27
Kis kőbányai szemétügyeink...
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/kis-kobanyai-szemetugyeink
Az valahogy elfelejtődött a kerületben, hogy a közterület-felügyelőknek és a rendőröknek esetleg jobban be kellene tartatniuk a jogszabályokat, így hatásosabban megfékezve a lomizókat. Na meg az is elfelejtődött, hogy inkább a hulladékmegelőzésre is jó lenne több figyelmet fordítani.

2016.06.12
Állandósult teszetoszaság
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/allandosult-teszetoszasag
Megint ott tartunk, mint két hónappal ezelőtt, meg mint cirka másfél éve: sem a városvezetői felajánlástól, sem a határozatoktól meg a bírságcsekkektől sem tűnt el a szemét a Nemes utcából. Lenne egy talán életképes megoldás – még mindig.
Viszont most ugyanott tartunk, mint eddig! Az illetékes hatóságok és az önkormányzat oda-vissza ellenőriztek meg bírságoltak, viszont a szemét és a szennyezés maradt, az a sok határozattól meg postai csekktől nem tűnt el, nem szűnt meg.

2016.04.10
Nem jött be a lejáratás
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/nem-jott-be-a-lejaratas
Tulajdonképpen nem sokat tévedtem, ugyanis nagyjából bejött az, amit jósolni próbáltam az illegális szemetelés kapcsán összehívott rendkívüli lakossági fórum várható menetéről.
Minden hivatal "megtett mindent", én pedig a probléma felvetésével csak "kampányolok". De a fórumon kiderült, hogy az ott lakók ezt is másként látják...
Kiderült, hogy bizony a rendőrségtől a környezetvédelmi hatóságon át az önkormányzatig minden érintett betű szerint betartotta és betartatta a regulákat, akinek lehetősége volt, vastagon húzta meg a ceruzáját és állította ki a bírságcédulát M.F. számára (akié a Nemes és Hortobágyi utcai törvényen kívüli szemétlerakat). Mindenki mosta kezeit. Csak hát ugye a szemét meg az ügy dagad másfél éve.
A polgármester is méltatott minden hivatalt, hogy ők alig tehetnek valamiről. Szóval tényleg fényezték a semmit.

2016.04.05
Szerecsenmosdatás következik?
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/szerecsenmosdatas-kovetkezik
Miközben az nem volt megalázó, hogy a kőbányai városvezetés lepattant az egyik minisztériumról a jogszabály-felülvizsgálat kezdeményezésével, addig a jegyző szerint az illegális szemetelés kapcsán felesleges ugyanezt meglépni, mert úgysem sikerülne. A szemetelés „hullámán” viszont fényesíthetik a nagy semmit.

2016.03.20
Van itt potens és cselekvőképes egyén?
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/van-itt-potens-es-cselekvokepes-egyen
Környezetszennyezés és állatkínzás. Alapesetben mindkettőt büntetni rendeli a Büntető Törvénykönyv. Viszont abban a kőbányai történetben, ahol mindkét tény egyértelmű, közel másfél éve nem történik látványosan semmi.

2015.12.22
MÉG NEM ROBBANT SEMMI!
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/meg-nem-robbant-semmi
Még karácsony előtt Közbiztonsági Fórumra invitált Somylódy Csaba képviselő - újdonságot is kínálva.
A Sibrik-telepről két hölgy szinte utolsó elkeseredésében kért segítséget akár a kapitánytól, akár Kőbánya parlamenti képviselőjétől. Mint mondták, a telepen él egy nő, aki állandó rettegésbe tartja a szomszédokat azzal, hogy folyamatosan zúzza be az ablakaikat, illetve azzal, hogy folyamatosan robbantással fenyegetőzik. Egyikük elmondása szerint ez a nő a garázsában egy rakás robbanóanyagot halmozott fel, és idő kérdése, hogy mikor aktivizálja ezeket. Azt mondták, számtalanszor fordultak már a helyi rendőrséghez, de azon kívül, hogy a szerintük ön- és közveszélyes nőt néhányszor elvitték, majd hazaengedték, érdemben semmi nem történt.

süti beállítások módosítása