3 éve már kevesebb helyi adót lehetne fizetni Kőbányán
2017. április 21. írta: Somlyódy Csaba

3 éve már kevesebb helyi adót lehetne fizetni Kőbányán

Három éve javasoltam a kőbányai vállalkozások rendszerszerű támogatását, hogy minden kőbányainak csökkenjenek a helyi fizetnivalói. Akkor ezt lesöpörte az asztalról a fideszes városvezetés. Erre most elorozva az ötlet látható részét,  öncélú „vállakozásfejlesztő” patrónusként propagálják magukat. Hozzáértés hiányában – a kőbányaiaknak sajnos - nem jól sikerült a lenyúlás. A tervezett program is csak arra lesz jó, hogy lobogtatni lehessen a Kőbányai Hírekben és a lakájmédiában íratott cikkekben.

Nem arról híres a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kőbányai alrendszere – leánykori nevén: kőbányai önkormányzat –, hogy ellenzéki, pláne építő jellegű ellenzéki javaslatot be- és elfogadjon. A miértre egyetlen magyarázat van: mert csak, mert kiderülne, hogy esetleg az jobb, mint amire ők (nem) gondoltak. De előfordul még konkrétabb magyarázat is: a politikai haszonszerzés a cél.

Nyilván ennél sokkal szebb leverni, majd elorozni valamit, és úgy előadni, mintha az saját ötlet volna. Márpedig ez történt az én egyik korábbi felvetésemmel.

Éppen lapoztam a Kőbányai Hírek aktuális számát, amelyben Pap Sándor alpolgármester nyilatkozta, hogy készül egy program a kőbányai mikro- és kisvállalkozások megsegítésére, és hát a homlokomra csaptam, mert ismerős volt ez a téma. Hát persze, hiszen közel három éve egy képviselő-testületi tanácskozáson én javasoltam (testületi előterjesztést is készítve), hogy a kerület ugyan – lehetőségeihez mérten – próbálja már meg támogatni azokat a kisebb vállalkozásokat, amelyeknek az életben, illetve a talpon maradás önhibájukon kívül nehezen megy. Egész pontosan – terveim szerint egy Önkormányzati Vállalkozástámogató Rendszer első lépéseként - egy kőbányai Vállalkozói Krízisalap létrehozására tettem javaslatot.

Aki már vállalkozott vagy ismeri a vállalkozások működését, az tudja, hogy a vállalkozásoknak konkrét megoldásokra és érthető célokra van szüksége, a többi rizsa. Koncepcionális elemek nem nagyon hozzák lázba őket. Ezért akkoriban a megtett konkrét javaslat „mellé” közzétettem az akkor (is) nagyon fontos önkormányzati javaslattételi célt: a Krízisalappal nyitva indítson az önkormányzat egy munkahelymegtartást támogató programot. Ez pedig összkőbányai érdek volt és lenne most is!

Ennek az előterjesztésnek akkoriban nyoma volt a testületi összefoglalóban, jegyzőkönyvben is. Igaz, az még egy „másik” testület volt, aminek a hivatalos anyagainak nagy része publikusan elérhetetlen.

Ám a fideszes városvezetés elővette szokásos taktikáját, az ügyet halogatta, mondvacsinált indokokra hivatkozva nem engedte abban a formában megvalósítani, ahogy én gondoltam, és kvázi megdöglesztette. Mivel korábban, más fontos kőbányai ügyek kapcsán is többször felajánlottam segítő együttműködésemet, így abban is partner lettem volna, hogy az eredeti javaslatomat – akár a városvezetéstől érkező jobbító gondolatokkal – kibővítsük. Mert nem az (lett) volna fontos a számomra, hogy kinek a neve alatt fut/valósul meg az ügy, hanem, hogy mit hozunk ki belőle, mit tudunk nyújtani közvetlenül a vállalkozásoknak, közvetve a kőbányaiaknak. Ám, ahogy a „segítő jobbomat” máskor is, úgy ebben a konkrét esetben is félrelökte a vezérkar. Most inkább elorozva az én javaslatom főbb látható alapjait, önnön nagyságukat és „kezdeményezőkészségüket” jelezve, a kőbányai vállalkozók patrónusaként tüntetik fel magukat.

A baj csak az, hogy szemben az én tudatos javaslatommal, amelyben a konkrét vállalkozástámogató lehetőségek minden kőbányainak előnnyel szolgáltak volna (ez lett volna a célja!), a lenyúlt és átpofozott csak egy formális keretrendszer, amelyben valószínűleg inkább csak a „baráti” vállalkozók fognak jól járni.

Ez a fideszes kőbányai módi: ötlet semmi, viszont minden felvetés, ami nem tőlük jön politikai haszonszerzés és akadékoskodás. Hozzá pedig modortalankodás és lenézés társul. Aztán meg jöhet a pénzpumpa.

Nem véletlenül hívom fel a figyelmet arra, hogy sokba kerül ez a vezetés a kőbányaiaknak. Ebben a konkrét esetben (is) már 3 éve javulhatna a vállalkozások életképessége, működhetne  helyi munkahelyvédelem és ennek köszönhetően kevesebb lehetne az állampolgári helyben kötelezően fizetnivaló.

TÉNY+

2014.05.21
Érdekli a Fideszt a legkisebb kőbányai vállalkozások
megmaradása?
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/erdekli-a-fideszt-a-legkisebb-kobanyai-vallalkozasok-megmaradasa

Krízisalap segíthet a legkisebb kőbányai vállalkozásoknak
https://youtu.be/v2IeoBRNQcw

Előterjesztés
http://kobanya.hu/docs/kobanya/hu/news/179982.pdf

2014. május 22 - testületi tárgyalta

A kőbányai kisvállalkozás-mentő javaslat tárgyalása

https://youtu.be/mG7DK5KX3P8

0:00 Somlyódy Csaba előterjesztés felvezetése
1:31 Révész Máriusz - időhúzás egyéb szervezetek bevonása
2:10 Agócs Zsolt - nem jó a javaslat - nem kell támogatni, ha nem tud életben maradni
2:57 Somlyódy Csaba válasza a "nem támogatásra"
3:24 Szavazás - polgármester ideges rekaciója

Nem partner a FIDESZ a
munkahelyvédelemben
http://somlyodycsaba.hu/uploads/modules/cms/kobanyai-magazin/magazin1406/KobanyaiMagazin_1406.html#p=2

süti beállítások módosítása