Többmilliárdos „csalás” Kőbányán?
2017. július 02. írta: Somlyódy Csaba

Többmilliárdos „csalás” Kőbányán?

A számok és a tények ugyebár nem hazudnak, azokat csak egyféleképpen lehet(ne) értelmezni. Ilyen tény lehetne például Kőbánya anyagi helyzete: ami a látszattal és a láttatottal ellentétben korántsem olyan „dicsőséges”. Erre úton-útfélen még azzal kérkedni, hogy nagyon sokmilliárdos a kerület vagyona, miközben pontosan tudja a vezetés, hogy nem egészen így van, erősen megközelíti a csalás kategóriáját. Most adta el az önkormányzat a Városházával szemközti területet…

Azt megszokhattuk az „elmúlthétév” alatt, hogy az egyértelmű tényeket elég kreatívan értelmezik és láttatják a kedves fideszes politikusok.

Példának elég ebből kettő. Amikor a jegybank és vezetője a rábízott pénzvagyont átjátszotta a jegybanki alapítványokba, akkor ugyebár nem történt lopás, csak a „közpénz elvesztette közpénz-jellegét”. Annak ellenére, hogy a focikluboknak felajánlott sportcélú társasági adóról a bíróság hivatalosan is kimondta, hogy az bizony adó, tehát közpénz, a miniszterelnök és köre bizony mantraszerűen azt nyomja, hogy a TAO a vállalkozók pénze, amit felajánlanak különféle célokra, főleg sportra, azon belül is a futballra.

És bizony a népnek az a része, amely vallásszerűen hisz a Kedves Vezetőben, a Pártban, bizony fenntartás nélkül el is fogadja a Kedves Vezető és a Párt álláspontját, eszébe sem jut kételkedni benne.

Mindezt csak azért hoztam fel példaként, mert Kőbányán is van egy ügy, amit a helyi fideszes vezérkar másként láttat a valóságnál: ez pedig a kerület anyagi helyzete.

Most nem arról van szó, hogy a polgármester gyakorta azt mondja, hogy a baloldal által anyagi romlásba taszított kerület pénzügyeit Ő és „nagyon hozzáértő” társai hozták rendbe – hiszen ebben erősen téved, az ő baloldali elődje közel hárommilliárdos pozitívummal adta át a kasszát 2010-ben.

Hanem a kerület jelenlegi – évközi – likviditási helyzetéről, ami számok alapján valóban jól mutat: több mint 8 milliárd forint „áll a számlán”. Igen ám, de a számok mögé nézve az látszik, hogy a kerület mégsem igazán lubickol a pénzben, mert a 8 milliárd legnagyobb része ilyen-olyan címen megpántlikázott, azaz kötött felhasználású összeg, a kvázi szabadon felhasználható – ha úgy tetszik, egyéb irányú, akár hosszú távú fejlesztésre is fordítható – mennyiség csupán sokszáz-millió forint.

A hozzáférhető információmorzsák alapján a „vagyon” egy része feltehetően a „megállítandó Brüsszel” pénze (EU-s pénz), amit egy kormánytrükk keretében idő előtt leparkoltattak Kőbányán. Hogy a cél, amire el kell majd költeni, „közbeszerezhető” legyen.

A maradék, tényleges sajátból lehet fejleszteni,  fejlődni, de főleg fenntartani! Majd azokat is, amiknek a megvalósítására már itt a sokmilliárd. Csak jelzem: senki se lepődjön meg, ha hirtelen adóemelés vagy újfajta díj vagy bírságolási lehetőség vagy bírságtarifa kerül bevezetésre. A vagyonelemek eladásáról már nem is beszélve. Csak kérdezem: ha annyira „jól megy”, akkor miért kellett eladni most, június végén a Városházával szembeni volt ügyfélszolgálat területét (Szent László tér 2-4.)? Hivatalosan „városképi szempontból”…

Nyilván vannak rosszabb helyzetben lévő fideszes vezetésű városok is, de az engem nem nyugtat meg, hogy hozzájuk képest a mi kerületünk élén „nagyszerűbb” vezetők állnak.

Igazából nem történik más, mint a jól megszokott trükközés, parasztvakítás Kőbánya kivételesen jó anyagi helyzetéről. Akik el akarják hinni, hogy abban van, azok el is hiszik, akik meg a „matekozáson” átlátnak, és kétségeiket hangoztatják, azok minimum Kőbánya-, de lehet, hogy nemzetellenesek is. Úgyhogy sok jót nem is várok…

 

TÉNY+

A kormány előre parkoltat pénzeket az önkormányzatoknál –propagandacélokból is.

Vértes András - az EU-s pénzek parkolnak az önkormányzatoknál
Hírtv Egyenesen
2017.06.29

Furcsa növekedés - beszélgetés részlete
https://youtu.be/B7NrVxKiw6g

Dömsödi Gábor - náluk is parkol EU pályázat előre kifizetett pénze

Hírtv Egyenesen
2017.06.28

Jogerős - című beszélgetés részlete
Dömsödi Gábor (Pásztó polgármestere), Dési János (Újságíró)
https://youtu.be/5HARaiXeshw

süti beállítások módosítása