A kőbányai drogkészlet most már szinte kifogyhatatlan
2019. január 21. írta: Somlyódy Csaba

A kőbányai drogkészlet most már szinte kifogyhatatlan

A Hős utcából átmenetileg sikerült „arrébb lökni” a drogproblémát, ám a helyi önkormányzat továbbra is inkább csak a semmit habosítja. A sok éves „nem a mi dolgunk” eredményeképpen mára már szétterült Kőbányán a probléma. A fejlesztés címén Kőbánya földjébe százmilliók (milliárdok?) temetése fontosabb volt a kerületvezetésnek, mint a valamennyi kőbányai biztonságát veszélyeztető helyzeten való gyors és tartós változtatás. Miután kinyilatkoztatták, hogy nincs „drogválság”, több mint 1 éve jómagamnak kellett hivatalos javaslatot tennem arra, hogy az önkormányzat lépéseket tegyen a valódi helyzet tisztázására, megoldásmódok megalapozására. De a városvezetés „lassítót vett be” az ügyben (talán mert én javasoltam?). „Mostanra lett” pénz kábítószerrel kapcsolatos kutatások elvégzésére. Hogy ebből mikorra áll össze egy komplex stratégia és intézkedési terv, azt nem tudni. A minapi hírek és a kőbányaiak napi tapasztalatai azt mutatják, hogy nem elég gyorsan. Ha rajtam múlott volna, már megoldásmódokkal és nem bizottságosdival és puszta dumával fordulunk rá 2019-re.

Kép: illusztráció Forrás: Google Street View

Még mielőtt valaki azt hinné, hogy csak azért, mert mostanában kevesebb drogost látni az utcán, a probléma egycsapásra meg is szűnt a kerületben a kőbányai városvezetés hathatós intézkedéseinek köszönhetően, na őket sajnos ki kell ábrándítanom.

A drog ugyanis most már szinte kifogyhatatlan lett, mint az a rendőrség által közzé tett minapi hírből is kiderült. A rendőrök ugyanis elcsíptek egy kőbányai személyt az eddig nem „erről” ismert Kada utcában, akinél több mint 5 kg kábítószert találtak; feltehetően terjesztésre szánta. Az kétségtelen, hogy a Hős utcai elosztó hetekig fókuszban volt, így onnan kényszerűségből a probléma egyrészt visszaszállt a szomszédos kerületekbe. Oda, ahonnan éppen Kőbányára tolták át a fideszes „nertársak”.  Másrészt pedig mostanra szétterült Kőbányán.

Mehet így ez a csiki-csuki, csak éppen nem oldódik meg tőle semmi. Hathatós kerületi önkormányzati intézkedések nélkül lehetetlen előre jutni.

Magam Kőbányán többször is felvetettem, kezdeményeztem ezzel kapcsolatos lépéseket – például a máig egyetlen hivatalosan elfogadott, még 2009-ben, tehát a Fidesz-éra előtt létrejött önkormányzati drogstratégia aktualizálását –, de a polgármesteri dölyfösség következményeként nem lett belőle semmi. Mint ahogy az általam javasolt intézkedésiterv-készítésből sem.

Ma ott tartunk, hogy a városvezetésnek sikerült ismét arrébb löknie magától az ügyet, miközben azt a látszatot kelti, hogy dolgozik a megoldáson.

4 hónappal az elfogadott javaslatom után, még tavaly „határozta” el a testület, hogy a kábítószer-problémával kapcsolatos vizsgálatok, kutatások elvégzésére inkább állami pénzre pályázik (7 millióra) – nem mintha nem lehetett volna az akkor 15 milliós költséget teljes egészében a saját költségvetésből állni. Mert ugye annyira szédületesen jól megy Kőbányának, hogy dúskál a pénzben – ha pedig így van, akkor erre mindenféleképpen kellett volna találni rávalót. Mivel a kerületi büdzséből nem „tudták” kikanyarítani az egészet, az jelentheti azt is, hogy még ennyi sincs tartalékban? Mindösszesen (akkor) bruttó 15 millió forintról beszélünk! Ennek csak egy részét voltak hajlandóak állni!

Na de végül adott az állam – a kért 7 helyett 6 milliót –, és még ezt meg kellett toldani 4 millióval a saját büdzséből.

Igen ám, de a hosszas mismásolás azt is magával hozta, hogy az ilyen jellegű kutatások megdrágultak. Így most már a kőbányai nem 15, hanem 18 millió forint, eltelt több mint 1 év a „semmittevéssel”, a helyzet észrevehetően romlott és a „nyeremény” összesen 2 millió forint. Ha az én eredeti felvetésemet érdemi lépések követték volna – a 2009-es stratégia felülvizsgálatával –, akkor most már sokkal közelebb lennénk értékelhető megoldásmódokról döntésekhez. Ha úgy nézem, akkor ez már lassan veszélyeztetésnek is nevezhető…

Persze arra jó az egész, hogy elmondhassák: „rajta vannak” az ügyön! Ám azt sajnos nem tudni, hogy a kutatások elvégzésének van-e valami határideje és van-e önkormányzati felelőse. Így pedig el lehet húzni akármeddig, miközben a probléma nem oldódik meg!

Sőt – mint arra a rendőrség híre is rávilágított – az általam felvetett, a nem is olyan rég elkaszált helyi intézkedési tervre változatlanul szükség lenne. Lettek volna ezzel kapcsolatos konkrét javaslataim, de nem kértek belőle.

Egy szónak is száz a vége: a helyi vezetés alkalmatlanságának betudható vagy éppen tudatos, ne adj isten politikai indokú teszetoszasága miatt nincs – és még egy darabig nem is lesz – értékelhető eredmény a drogügyben.

Ha rajtam múlhatott volna, már megoldásmódokkal és nem bizottságosdival és puszta dumával fordulunk rá 2019-re. Éppen ezért Kőbánya új önkormányzatának legelső és legfontosabb intézkedései közé kell tartoznia a droghelyzet komoly és észrevehető változtatásának megkezdése. Ha rajtam múlhat, ez így lesz.

süti beállítások módosítása