Kipukkant a „gazdag Kőbánya” lufi a Hős utca kapcsán
2017. szeptember 04. írta: Somlyódy Csaba

Kipukkant a „gazdag Kőbánya” lufi a Hős utca kapcsán

A „nagy mellény” előbb-utóbb megbosszulja magát. Mint most. Nem kellett volna mindenfelé harsogni és elhitetni, hogy sohasem látott vagyona lett az önkormányzatnak 7 év alatt. Mert itt mindenre jut, itt olyan fejlődés ment végbe, hogy ez egy új időszámítást igényel. Láthatóan nagyon kell a pénz a kerületi önkormányzatnak, mert a kormányzati segítségkérés mellett eladna három értékes ingatlant is. De mire is kell a pénz? Netalán lyukas a büdzsé?

Mindenhonnan ömlik a lózung, hogy ugye Kőbánya is jobban teljesít, meg, hogy soha ilyen szédületes fejlődés nem volt, meg, hogy annyira teli van milliárdos plusszal a kassza, hogy más kerületek is megirigyelhetnék ezt a szédületesen jó gazdálkodást.

Papír szerint valóban így van, ha hinni lehet a kimutatásoknak, akkor 6,5 milliárd forintot parkoltatnak értékpapírban, 2 milliárd meg ami likvid módon rendelkezésre áll. Előbbi szépen hangzik, csak ugye a részletek nem ismertek, hogy ezeket mennyire szabadon költheti el az önkormányzat. Csak halkan jegyzem meg, hogy anno eléggé ostorozta a jobboldal a korábbi kőbányai baloldali városvezetést, amiért a K&H Banknál értékpapírokban fialtatta milliárdjait.

Ha azonnal szükség lenne pénzre, ehhez nem nyúlhatnak, csak a kétmilliárdhoz. Az meg úgy látszik nem elég vagy másra kell, merthogy három ingatlanterületet is eladásra (árverésre) hirdetett meg az önkormányzat. Ráadásul az egyik – amin korábban az ügyfélszolgálat volt – elég frekventált helyen, a városközpontban található, és ebből kifolyólag elég jelentős értéket képvisel.

Csak kérdések sora merül fel bennem. Ha már ennyire úsznak a pénzben, akkor miért is adják el ezeket, miért is nem maga valósít meg valamilyen fejlesztést a közel 8 milliárdból? Esetleg égetően szükség van a pénzre, mert lyukas lett a költségvetés és azt valahogyan be kell foltozni? Csak nem az iskolaállamosításból fakadó 800 milliós KLIK-sarc, - bocsánat - hozzájárulás hiányzik? Ha így van, akkor a kerületi polgármester miért nem perel úgy, ahogy budaörsi kollégája? Vagy esetleg arról van szó, hogy valamely korábbi – felülről Kőbányára erőltetett – beruházás fenntartására már nincs felszabadítható vagy szabad forrás? Az eladásra kínálás mindenesetre a nyílt beismerése annak, hogy valami pénzügyi gond akadt.

Na de, ha ennyi a pénz és a vezérkar „híresen nagy fejlesztő”, akkor miért nem egyedül oldja meg mostanában – a bűnügyi hírekben – újra aktuálissá vált Hős utcai tömb gondját, miért vár újra meg újra a fővárosi önkormányzat és/vagy a központi kormány segítségére? Vagy még sem akkora előny a helyi és az országos szintű egyszínűség?

Félreértés ne essék, nem örülök annak, hogy ez a vezetés sem bírta kezelni a Hős utcai problémát, pedig anno ezért is mennyit szapulták a baloldali elődöket! Nem vagyok ellendrukker, sőt minden olyan kezdeményezést támogattam és támogatok most is, ami Kőbánya érdekét szolgálja. Ha kell a pénz, mert pénzszűke lett, vagy valami tényleg fejlesztéshez kell, mondják meg nyíltan!

De a mókusvakításnak most már tényleg véget kellene vetni. Itt egy húsba vágó probléma, amivel – most már bevallottan - képtelenek maguk megbirkózni, miközben győzelmi jelentésként számolnak be „virágágyás-avatásokról”. Ebből is látszik, hogy érdemi munka helyett látványpolitizálás folyik, és ahelyett, hogy konkrét terveket, elképzelést mutatnának be, újfent mástól várják a megoldást. Talán mégsem annyira erősek és nagyszerűek, mint amilyennek láttatják magukat…

süti beállítások módosítása